Ανοιχτό παράθυρο για διανομή «μερίσματος ανάπτυξης» αφήνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο - Ανοίγοντας τα χαρτιά του, περιγράφει τον προσανατολισμό της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση της περαιτέρω στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων «για όσο χρειαστεί» - Ο ίδιος καλεί τις τράπεζες να ανοίξουν την περίμετρο των χρηματοδοτήσεων και να μην απορρίπτουν επιχειρήσεις από τα... αποδυτήρια - Εντός Νοεμβρίου ολοκληρώνονται οι πρώτες ρυθμίσεις του νέου πτωχευτικού
Θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί», διαμηνύει με αποκλειστική συνέντευξη του στην «Ημερησία» και στο «Ημερησία Talks» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο τόσο για την επέκταση των μέτρων στήριξης έναντι της ενεργειακής καταιγίδας εντός του 2022 όσο και για την διανομή «μερίσματος ανάπτυξης» σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
Αποφεύγοντας να δεσμευθεί ευθέως για νέα μέτρα στήριξης, καθώς όπως λέει «όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των οικονομικών μεγεθών» και τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα αποκαλύψει το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού σε λίγες εβδομάδες στη Βουλή, περιγράφει την σαφή κατεύθυνση του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης: «Αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και μπορεί να αξιοποιηθεί φέτος και πρέπει να αξιοποιηθεί γιατί η κρίση είναι εδώ ή μπορεί να είναι πολύ πιο έντονη το επόμενο δίμηνο, οφείλει η Πολιτεία να είναι μπροστά αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο».
Ο ίδιος προσθέτει πως «πιθανών αυτό να μπορεί να γίνει με μέτρα βραχυπρόθεσμα», που θα ισχύσουν μόνο για φέτος, καθώς αυτά τα μέτρα θα έχουν μηδενικό αποτύπωμα το 2022 και άρα δεν θα επιβαρύνουν την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή προς το 2023.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω κανένα ενδεχόμενο. Όλα θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που προσδοκούμε να δημιουργήσουμε», απαντά, ερωτώμενος αν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια προσωρινή παροχή ελάφρυνσης των ασθενέστερων ή όσων έμειναν εκτός. Σε κάθε περίπτωση ο δημοσιονομικός χώρος που τυχόν θα προκύψει θα αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας και κυρίως των χαμηλότερων και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, εξηγεί ο υπουργός Οικονομικών.
Η Ελλάδα επιδιώκει οι δαπάνες για την άμυνα να εξαιρεθούν από τους υπολογισμούς για το έλλειμμα και το χρέος, επιβεβαιώνει ο κ. Σταϊκούρας, παρατηρώντας πως η Ελλάδα θέλει δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά χρειάζεται ευελιξία για την περίοδο των κρίσεων.
Στο κεφάλαιο της ρευστότητας ξεκαθαρίζει πως υπάρχει σημαντική ευθύνη των τραπεζών, που δεν μπορούν να απορρίπτουν αιτήματα χρηματοδότησης από τα... αποδυτήρια.
Τέλος ο ίδιος σημειώνει πως τους επόμενους 2-3 μήνες θα έχουμε την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.